Η σημασία των χρωμάτων στη ζωή μας!

Η σημασία των χρωμάτων

Η σημασία των χρωμάτων στη ζωή μας!

Τόσο η άνοιξη όσο και το καλοκαίρι είναι δύο εποχές που τις έχουμε συνδυάσει με έναν αέρα ανανέωσης και αλλαγής. Έπειτα από έναν μουντό και βαρύ χειμώνα, έρχονται δύο εποχές όπου ο ήλιος και τα χρώματα πλημμυρίζουν τη φύση και τη ζωή μας.
Η ψυχολογία μας αλλάζει και υπάρχει μία καλλίτερη διάθεση για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα μας. Ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες στην αλλαγή μας αυτή είναι τα χρώματα.
Οι επιλογές των χρωμάτων που έχουμε στη διάθεση μας είναι πολλές και οι συνδυασμοί άπειροι. Όλα τα χρώματα όμως έχουν ένα κρυμμένο δυναμικό χαρακτήρα ο οποίος έχει μελετηθεί και ερευνηθεί προσεκτικά.

Τα χρώματα επηρεάζουν άμεσα τη συναισθηματική μας κατάσταση και φανερώνουν σημαντικά μηνύματα για τη προσωπικότητα αλλά και για τη φάση που διανύουμε στη ζωή μας. Η προτίμηση αλλά και οι επιλογές μας στα χρώματα, μεταδίδουν μια συγκεκριμένη μορφή ενέργειας. Αν λοιπόν νόμιζες έως σήμερα, ότι τα χρώματα που επιλέγεις στο ντύσιμο, στο μακιγιάζ, στα μαλλιά, στα αξεσουάρ, στη διακόσμηση του σπιτιού σου ή του γραφείου σου αλλά και στη γενικότερη δραστηριότητά σου είναι απλώς τυχαία, έφτασε η στιγμή να μάθεις τι αποκαλύπτουν για τη συναισθηματική σου κατάσταση αλλά και με ποιο τρόπο επηρεάζουν τη ψυχολογική σου διάθεση και τα συναισθήματά σου.

Τα χρώματα και η ερμηνεία τους

Μαύρο: Το μαύρο γενικά είναι ένα χρώμα που συμβολίζει το μυστήριο, το κρυφό, το άγνωστο, τη σοβαρότητα, τη θλίψη, τον φόβο, τον έλεγχο, την δύναμη και εξουσία. Τα άτομα που λατρεύουν το μαύρο χρώμα, έχουν την ανάγκη της δύναμης, της ανεξαρτησίας και είναι αρκετά αποφασιστικά. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και δεν αφήνονται εύκολα σε εφήμερα συναισθήματα. Η σοβαρότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους και τις περισσότερες φορές θέλουν να κρύψουν τον πόνο ή τα δυσάρεστα συναισθήματα που κρύβουν μέσα τους!
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη σύγχρονη μόδα καθώς θεωρείται πως δείχνει το άτομο που τα φοράει πιο αδύνατο. Κατά άλλους συμβολίζει ταυτόχρονα και την υποταγή, για αυτό και οι ιερείς φορούν μαύρα, δηλώνοντας την υποταγή τους στο Θεό. Βάσει αυτής της άποψης υπάρχουν κάποιοι ψυχαναλυτές που θεωρούν πως οι γυναίκες οι οποίες φορούν κατ’ εξοχήν μαύρα είναι συνήθως πιο υποτακτικές στο αντίθετο φύλο. Σε κάποιες κοινωνίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, το μαύρο χρώμα συνδέεται έντονα με το πένθος καθώς συμβολίζει το σκοτάδι και τη λύπη που μία απώλεια φέρνει στη ζωή των κοντινών προσώπων του θανόντος.

Λευκό: Αντίθετα, το λευκό χρώμα συνδέεται με την αγνότητα και την αθωότητα, την αιώνια ομορφιά, την ειρήνη, την αρμονία, την απλότητα, τη φρεσκάδα, τη καθαρότητα και την αλήθεια. Τα άτομα που αγαπούν το λευκό χρώμα, θέλουν στη ζωή τους να επικρατεί η τελειότητα. Θέλουν να ζουν σε ένα καθαρό και απλό περιβάλλον και προσέχουν πολύ την υγεία τους.
Το λευκό χρώμα μεταδίδει συναισθήματα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, γνώσης, εμπειρίας αλλά και καθαρότητας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί φορούν λευκή στολή!

Κόκκινο: Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος, τον ερωτισμό, τη γονιμότητα, τη δύναμη, το κουράγιο, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, την επιθετικότητα και την ανεξαρτησία.
Η θέα του κόκκινου χρώματος επιταχύνει τους σφυγμούς και ανεβάζει την πίεση του αίματος. Την σωματική και ψυχολογική αντίδραση που μας δημιουργεί το κόκκινο χρώμα μπορούμε να την κατανοήσουμε αν σκεφθούμε πως αντιδρούμε στη θέα του αίματος. Τα κόκκινα ρούχα είναι αυτά που τραβάνε πολύ την προσοχή για αυτό και αποφεύγεται σε περιπτώσεις που κάποιος είναι εν μέσω συμφωνιών ή διαπραγματεύσεων ακριβώς για να μην εγείρει έντονα συναισθήματα. Οι πιο απαλές ωστόσο αποχρώσεις του κόκκινου έχουν ακριβώς αντίθετες επιδράσεις καθώς αποδεικνύονται ως ιδιαίτερα χαλαρωτικές.

Ροζ: Συμβολίζει την αγαθότητα, τη τρυφερότητα, τον ρομαντισμό, τη φροντίδα, τα παιδία, τη νεότητα, τη φιλία, την αγάπη, τη γλυκύτητα, την ευαισθησία και την αυτοεκτίμηση. Μεταδίδει θετικά συναισθήματα και χαρίζει ελπίδα, έμπνευση, ζεστασιά και άνεση.
Το άτομο που προτιμά ροζ χρώμα, είναι ευαίσθητο, τρυφερό και αρκετά ανασφαλές. Έχει ανάγκη από συνεχή φροντίδα και υποστήριξη. Χαρίζει απλόχερα τα συναισθήματά του και προσεγγίζει τους ανθρώπους με ζεστασιά και κατανόηση.

Μπλε: Το μπλε είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα, καθώς συνδέεται με τον ουρανό και τη θάλασσα αλλά και αισθήματα χαλάρωσης και αγαλλίασης. Το μπλε είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης, της υπευθυνότητας, της τιμιότητας και της πίστης. Αντιπροσωπεύει την πλήρη ηρεμία και έχει καταπραϋντική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ταυτόχρονα, αυξάνει την ευαισθησία του ατόμου απέναντι στις καταστάσεις. (Για αυτό και κοντά στη θάλασσα γινόμαστε πιο τρυφεροί και πιο ήρεμοι). Το μπλε συχνά προτιμάται ως το βασικό χρώμα για υπνοδωμάτια ή κλινικές. Η επίδραση του μπλε στην ηρεμία του ατόμου έχει αποδειχθεί και πειραματικά καθώς έχει βρεθεί πως προκαλεί την έκκριση συγκεκριμένων ουσιών που συντελούν στην ήρεμη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν και αποχρώσεις του μπλε οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχρές και καταθλιπτικές. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως το μπλε χρώμα συνδέεται με καλύτερη απόδοση για αυτό και συνίσταται να προτιμάται ως χρώμα ρούχων σε μία διαδικασία συνέντευξης ενώ έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και αθλητές έχουν καλύτερες επιδόσεις σε χώρους που το βασικό χρώμα είναι το μπλε.

Πράσινο: Αντίστοιχες επιδράσεις με το μπλε έχει και το πράσινο το οποίο είναι συνυφασμένο με την φύση και τη συνοδευτική ηρεμία. Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει την ισορροπία, την αρμονία, τη δημιουργία, την ανανέωση, την επιμονή και τον εντυπωσιασμό, αλλά είναι επίσης ηρεμιστικό όπως και το μπλε. Επιπλέον αντιπροσωπεύει την οικογένεια, τη σταθερότητα, την αφοσίωση, τη φροντίδα, τη λογική και την ενότητα.

Κίτρινο: Το κίτρινο είναι ένα ιδιαίτερα έντονο χρώμα το οποίο τραβάει την προσοχή. Συμβολίζει τη γνώση, την ελπίδα, την ευτυχία, τη χαρά και τη διασκέδαση. Η αίσθηση που μας προκαλεί το κίτρινο χρώμα είναι ευχάριστη αφού έχει παρόμοιες επιδράσεις στον οργανισμό μας με αυτή του κόκκινου, χωρίς όμως να εκφράζει όμως την επιθετικότητα και τη σεξουαλικότητα τόσο έντονα. Ταυτόχρονα μας «ξυπνά» ευχάριστα και με διάθεση για δράση. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι χάνουν ευκολότερα την ψυχραιμία τους σε ένα κίτρινο δωμάτιο και ότι τα πολύ μωρά κλαίνε περισσότερο σε μέρη όπου επικρατεί το κίτρινο.
Τα άτομα που αγαπούν και χρησιμοποιούν το κίτρινο χρώμα είναι ιδιαίτερα έξυπνα, διαθέτουν γνώσεις και λατρεύουν τις νέες εμπειρίες.

Μωβ: Το μωβ χρώμα συμβολίζει τη πολυτέλεια, την αρχοντιά, τον πλούτο και το εκλεπτυσμένο γούστο. Αντιπροσωπεύει το άγνωστο, το παράδοξο, το μυστικό και τον έλεγχο. Απελευθερώνει το μυαλό από προβληματισμούς και δυσάρεστες σκέψεις και κάνει το πνεύμα δημιουργικό.

Χρυσό: Το χρώμα της δόξας. Συμβολίζει τον πλούτο, την κατανόηση, τον ήλιο και την ζέστη. Τα άτομα που προτιμούν το χρυσό έχουν σαφήνεια, ζωντάνια, έμπνευση, αυτοεκτίμηση και κατανόηση. Η υπερβολική του χρήση φανερώνει άγχος, αδιαφορία και αβεβαιότητα.

Ασημί: Το χρώμα των ψυχικών ικανοτήτων. Αντιπροσωπεύει την σελήνη, τη διαισθητική πλευρά του μυαλού και την αριστοκρατία. Τα άτομα που προτιμούν το ασημί είναι σταθερά, με μεγάλη διαίσθηση και επιδιώκουν την ευημερία. Η έντονη προτίμηση φανερώνει πολυλογία, ροπή προς το ψέμα και έλλειψη αληθοφάνειας.
Πέρα όμως από τα γενικά, το αγαπημένο χρώμα του καθένα συμβολίζει κάτι για τον ίδιο. Είναι το αγαπημένο του γιατί του θυμίζει κάτι, το έχει συνδέσει θετικά με κάτι ή απλά του προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο χρώμα; Βρείτε και κρατήστε το, χρησιμοποιήστε το στο χώρο σας έτσι ώστε να αισθάνεστε άνετα μέσα σε αυτόν και πάνω από όλα να θυμάστε πως μια ζωή γεμάτη χρώματα είναι μία πιο χαρούμενη ζωή…

“Έχεις το πινέλο, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!”
Νίκος Καζαντζάκης

Πηγές: apsychologist.blogspot.gr, www.care.gr, www.oroskopos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο