Περιποίηση Κοσμημάτων

Για την καθαριότητα των μετάλλων θα χρησιμοποιήσουμε κάποιους απλούς και πατροπαράδοτους τρόπους:

Σαπούνι

Διαλύουμε απαλό σαπούνι σε χλιαρό νερό και χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι καθαρίζουμε το κόσμημα και έπειτα με ένα μαλακό πανί το στεγνώνουμε.

Οδοντόπαστα

Η παλιά καλή συνταγή της οδοντόπαστας είναι ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος. Καθαρίζουμε το κόσμημά μας με μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας σε ένα μαλακό βουρτσάκι μέσα σε χλιαρό νερό και κατόπιν στεγνώνουμε σκουπίζοντας με ένα μαλακό πανάκι.

Αμμωνία οικιακής χρήσης

Σ΄ ένα μπωλ βάζουμε διάλυμα αμμωνίας και κρύο νερό (σε αναλογία μισό-μισό) τοποθετούμε το κόσμημα μέσα για 30 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε έξω και με μα μικρή απαλή βούρτσα βουρτσίζουμε. Βάζουμε για δεύτερη φορά το κόσμημα στο διάλυμα και αφού το ξεπλύνουμε το αφήνουμε να στραγγίσει σε μια χαρτοπετσέτα.

Σόδα

Πασπαλίζουμε το κόσμημα με λίγη σόδα σε σκόνη και τρίβουμε καλά. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά και γυαλίζουμε με μαλακό ύφασμα. Ο συγκεκριμένος καθαρισμός ενδείκνυται κυρίως στα ασημένια.

Καμφορά

Ένας πολύ παλιός τρόπος της γιαγιάς για την επιβράδυνση της οξείδωσης του ασημιού, είναι να βάλουμε καμφορά μέσα στο συρτάρι, το ντουλάπι ή όπου αλλού φυλάσσουμε τα ασημένια αντικείμενα.